Knjiznjica znanja kako zdraviti granulom

01.09.2018

Kako zdravimo granulom?

Postopku zdravljenja granulomov pravimo tudi endodontsko zdravljenje.

Preden začnemo z endodonskim zdravljenjem, opravimo klinični pregled in analiziramo RTG slike, po potrebi tudi lokalne tridimenzionalne CBCT posnetke. Tako ovrednotimo potrebo po zdravljenju in določimo zahtevnost posameznega primera.

endodontsko

Cilj zdravljenja je odstranitev vnete ali odmrle zobne pulpe. Zato moramo odpraviti infekcijo iz koreninskih kanalov s pomočjo ročnih in strojnih inštrumentov, ob uporabi baktericidnih sredstev in s podporo endodontskega ultrazvoka ter laserja. Pri večini postopkov si pomagamo z operativnim mikroskopom. 

Kulis 170 074

Zdravljenje z operativnim mikroskopom

 

Postopek zaključimo tako, da ozdravljene in očiščene koreninske kanale napolnimo s posebnim materialom (RTG kontrastnim) in s tem preprečimo ponovno infekcijo koreninskih kanalov. Vsako polnitev in njeno uspešnost potrdimo z lokalno RTG sliko. Sledi nadomestitev manjkajoče zobne strukture z zalivko oziroma prevleko/krono.

Razlog za vnetje ali odmrtje pulpe je največkrat globok karies, poškodba zoba ali protetično brušenje. Zob lahko odmre čisto »potiho«, brez karakterističnih simptomov kot so bolečina, občutljivost zoba na hladno ali toplo, bolečina na ugriz, oteklina ali gnojenje v področju vršička korenine.

endodontsko1