Knjiznjica znanja zdravljenje kariesa

01.09.2018

Zdravljenje kariesa

Sprva se na zobu pojavi bel madež, ki napreduje v rjav madež, nato pa se zobna površina podre in nastane luknja.

Bel madež je področje demineralizirane sklenine, kjer se je struktura spremenila, vendar je površina sklenine še nespremenjena. Pri pregledu vas opozorimo na vse spremembe, saj je v tej fazi še mogoče doseči remineralizacijo sklenine brez kakršnega koli posega. Naučimo vas dobre ustne higiene in svetujemo pri uporabi past s fluoridi, fluoridnimi premazi in past s kalcij-fosfatom.

V primeru, ko je demineralizacija segla globlje v zob in/ali se pojavi luknja, je potreben zobozdravniški poseg. Zmehčano zobno tkivo je potrebno odstraniti in ga nadomestiti z zalivko, ki zobu povrne njegovo obliko in funkcijo in prepreči napredovanje kariesa.

crni madez Karies

Bele zalivke ali plombe so izdelane iz kompozita; to je material, ki je sestavljen iz keramičnih delcev vpetih v organsko mrežo. Kompozit se lepi na zob, zato pri beli zalivki  ni potrebno odstraniti zdrave zobne strukture, kot pri amalgamski plombi. Tehnika izdelave  bele zalivke je bolj zahtevna in dolgotrajnejša, vendar so estetski rezultati bistveno boljši. Namesto zalivke pa lahko uporabimo tudi inlay oz. onlay, ki ga izdela zobotehnik v laboratoriju.

Bela zalivka