Knjiznjica znanja Korekcija dlesni

01.07.2018

Korekcija dlesni

Pri oblikovanju harmoničnega in lepega smehljaja še zdaleč ni pomembna le lepota belih zobnih tkiv. Pri visoki smejalni liniji je še kako pomembna tudi estetika dlesni. 

Včasih je dlesni preveč in jo odstranjujemo, včasih pa premalo in jo dodajamo. Pri tem se poslužujemo najrazličnejših kirurških tehnik, od enostavnih kot je gingivektomija do tehnično zahtevnejših kot so pokrivanja recesij ali dodajanje volumna tkivom (augmentacije). Vse operacije, ki spadajo v področje ustne kirurgije, so zaradi odlične prekrvavljenosti tega območja dokaj neobremenjujoče za pacienta, saj so pooperativne bolečine in otekline blage ali celo odsotne.

Korekcijo dlesni izvajamo z različnimi tehnikami mukogingivalne (mikro)kirurgije.

Gingivektomija

Gingivektomija je poseg na dlesni ob zobu, s katerim odstranimo odvečno ali neestetsko dlesen tako, da oblikujemo harmoničen potek dlesni in izpostavimo primerno dolžino zob.

uk1Prej  uk12Potem

Recesija dlesni (umik dlesni)

Recesija dlesni je umikanje roba dlesni od zobnega vratu v smeri proti vrhu korenine. Recesija dlesni je lahko posledica:

  • pregrobega ščetkanja zob (nepravilne tehnike ustne higiene),
  • parodontalne bolezni,
  • nepravilne pozicije zob,
  • preobremenitve zob zaradi bruksizma.

Posledica umika dlesni je razgaljen zobni vrat, ki lahko vodi v preobčutljivost zob ali do koreninskega kariesa. Recesije se s časoma povečujejo. S pomočjo različnih kirurških tehnik korigiramo nastale recesije ter ponovno vzpostavimo harmonično obliko dlesni.

uk3Prej uk32Potem

Augmentacija ali dodajanje tkiv 

Augumentacija ali dodajanje tkiv je kirurški poseg, pri katerem z namenom povrnitve izgubljenih mehkih tkiv ali kosti v nastali defekt dodamo material.

Lahko je lastno ali »umetno« tkivo, lahko je lastna ali »umetna« kost ali pa kombinacija obojega. Sem spada tudi t.i. sinus lift – dodajanje kosti v smeri sinusa, da omogočimo vstavitev implantata. Predstavlja zahtevnejšo kirurško tehniko.

 uk4Prej uk22Potem

 

 

prej

PREJ

potem

POTEM