Knjiznjica znanja paradontalne bolezni

03.11.2018

Kako poteka parodontalno zdravljenje?

Parodontalno zdravljenje se začne z dobro anamnezo in vzpostavitvijo optimalne higiene.

Najprej z ultrazvokom odstranimo vse mehke in trde zobne obloge in vas naučimo vzdrževati odlično ustno higieno. V naši ordinaciji uporabljamo tudi Perioflow, znanega švicarskega proizvajalca EMS. Perioflow je dokazano učinkovit pri odstranjevanju oblog v parodontalnih žepih in primerljiv z laserskim zdravljenjem periimplantitisa. V nekaterih primerih je celo bolj učinkovit, kot je lasersko zdravljenje.

Nato sledi digitalni popis parodontalnega stanja, kjer ugotavljamo stopnjo prizadetosti obzobnih tkiv.

Po higienski fazi in diagnostiki sledi luščenje in glajenje zobnih korenin ter spiranje parodontalnih žepkov s klorheksidinom, ki se je izkazal za izredno učinkovit način odstranjevanja patogenih bakterij. Ob ustrezni higieni običajno  tak postopek zadostuje za radikalno zmanšanje globine žepkov. Za razkuževanje parodontalnih žepkov uporabljamo tudi lasersko terapijo.

Če v gingivalnem žepu še vedno ostane vnetje, lahko v takem primeru s kirurško-parodontalnim posegom dosežemo dokončno ozdravitev. Sodoben razvoj omogoča, da lahko s posebnimi kirurškimi tehnikami in materiali dosežemo vsaj do neke mere obnovitev že izgubljenih tkiv.

Da se parodontalna bolezen ne bi ponovila, vse naše paciente vključimo v obnovitveni parodontalni program, kjer na rednih pregledih spremljamo zdravje obzobnih tkiv.

paradobtalno zdravljenje Pred parodontalnim zdravljenjem

paradontalno zdravljenje 2 Po zaključku parodontalnega zdravljenja