Knjiznjica znanja Snemna protetika

07.01.2018

Snemna protetika

Snemno protetiko izvajamo, kadar moramo zaradi prevelikega manjka zob ali neugodne statične razporeditve zob v čeljustih kot nosilce uporabiti tudi podporo brezzobih delov čeljusti.

Ker so zobje v tem primeru močno obremenjeni, je prognoza snemnih protetičnih nadomestkov slabša od fiksnih nadomestkov.

S snemno protetiko lahko nadomeščamo tudi izgubljeno kost in mehka tkiva, ki neizogibno izginejo, ko zoba ni več v čeljusti. Snemne proteze morajo biti zato snemljive, da lahko vzdržujemo dobro higieno.

Snemna protetika je lahko izredno stabilna in ponuja pacientu občutek varnosti. Če je zobnih nosilcev premalo, lahko dodamo en ali več zobnih implantatov, na katere poleg zob pritrdimo protezo in s tem povrnemo pacientu dobro funkcijo.

Tudi estetika snemnih protez je lahko vrhunska, včasih celo lažje doseglijiva kot pri fiksnih nadomestkih. Danes imamo na voljo več ponudnikov individualiziranih visokokakovostnih zob, poleg tega pa lahko tudi roza akrilat oblikujemo tako, da še strokovnjak težko razloči, da je to umetna dlesen.

snemnaprotetij1.jpg

Totalna proteza

Kadar zob v ustih sploh ni več, naredimo totalno protezo. Le-te v zgornji čeljusti praviloma dobro funkcionirajo, v spodnji čeljusti pa strokovni standard minimalne oskrbe brezzobih čeljusti priporoča vstavitev vsaj dveh implantatov. V spodnji čeljusti namreč totalne proteze praviloma ne delujejo dobro.

prej

PREJ

potem

POTEM - snemna protetika s konusi

prej

PREJ

potem

POTEM - snemna protetika na konusih