Knjiznjica znanja materiali

07.10.2018

Materiali v zobozdravstvu

Dentalni kompozit

Kompozit je material, sestavljen iz mineralnih polnil in akrilne smole, ki se strjuje pod vplivi toplote, tlaka ali svetlobe. Kompozit je v barvi zoba, uporablja se lahko tudi v dentalnem laboratoriju. V primerjavi s porcelanom je mehkejši, njegova prednost pa je, da ga je mogoče dopolniti tudi, ko je že v ustih.

Uporabljamo ga za estetske zobne zalivke, za izdelavo delnih prevlek, prevlek in krajših mostov. Slabost kompozita je, da zahteva več vzdrževanja, njegova trajnost je v primerjavi s porcelanom krajša.

Polni (feldšpadski) porcelan

​Najbolj naraven videz pri zobnih nadomestkih dosežemo s polnim porcelanom. Običajno se zaradi manjše trdnosti polnega porcelana odločamo zanj pri zobnih prevlekah oziroma luskah na sprednjih zobeh, kjer so sile manjše in ko je na voljo dovolj sklenine, da zagotovimo trdno vez. V tem primeru postanejo porcelanske luske izjemno obstojne.

Steklokeramika

Zobne prevleke iz steklokeramike so zelo estetske, omogočajo dobro prosojnost zoba in različen spekter barvnih učinkov. V primerjavi s polnim (feldšpatskim) porcelanom imajo večjo trdnost, kar omogoča, da jih uporabimo za posamezne prevleke ali krajše mostove, predvsem pri sprednjih zobeh.

Kovinsko-porcelanska tehnika

Kovinsko porcelanska tehnika se uporablja že več kot 100 let in je »zlati standard« za vsak nov material na tržišču. Pri izdelavi mostičkov je ta material prva izbira, saj je preizkušen, zanesljiv in dolgoživ.

Prevleke v kovinsko-porcelanski tehniki kombinirajo prednosti kovinskih materialov (trdnost, žilavost) in dentalnega porcelana (videz).

Polna keramika - cirkonij

Keramiko iz cirkonijevega oksida odlikujejo zelo dobre mehanske lastnosti, je izjemno trdna. Po svoji trdnosti se je zelo približala kovinsko-porcelanski tehniki, zato jo lahko uporabljamo za izdelavo ogrodij, mostov in prevlek. Zaradi svoje intenzivne svetle in netransparentne barve ga s pridom izkoriščamo če je zob zabarvan ali zelo temen, saj lahko cirkonijeva keramika povsem zakrije neprijetno osnovno barvo zoba nosilca.